author

Door:

Ellen Vandeberg
12 april 2020

Terug naar overzicht

Ik heb het mooiste beroep van de wereld!

Ik mag namelijk bij mijn klanten in de keuken kijken. Hoe leuk is dat! Ik heb inmiddels al in veel keukens mogen kijken: van klein tot middelgroot en in diverse branches. Van automotive tot diervoeder, van horeca tot producenten van levensmiddelen, van not for profit tot IT en vastgoed. Dit vak is nooit saai, want iedere keuken is weer anders. Ik tref overal een andere kok aan met een eigen receptuur.

Veel mensen hebben een bepaald beeld van een advocaat. Als het gaat om uiterlijke kenmerken, karakteriseren mensen de advocaat met een pinkring en een bril met hoornen montuur. Mensen veronderstellen dat de buitenmuur van het advocatenkantoor standaard is voorzien van een koperen plaat met daarop de namen van de amices en amicas: partners van het kantoor. Men meent advocaten daarnaast te kunnen herkennen het juridische taalgebruik, het denken in problemen en de hoogte van onze tarieven. De stereotypen vliegen je om de oren.

Zelf herken ik mij (uiteraard) niet in deze beschrijving (zelfs niet als het gaat om het uurtarief). Ik spreek over het algemeen niet in algemene voorwaarden, maak niet mijn levenswerk van mijn opdrachten tenzij op uitdrukkelijk verzoek van mijn cliënten. Ik heb het leukste beroep van de wereld! Waarom? Dat zal ik uitleggen.

Ik mag namelijk bij mijn klanten in de keuken kijken. Hoe leuk is dat! Ik heb inmiddels al in veel keukens mogen kijken: van klein tot middelgroot en in diverse branches. Van automotive tot diervoeder, van horeca tot producenten van levensmiddelen, van not for profit tot IT en vastgoed. Dit vak is nooit saai, want iedere keuken is weer anders. Ik tref overal een andere kok aan met een eigen receptuur.

Zo eindigde ik de vorige editie met het verhaal over de twee broers die een paar jaar geleden op het punt stonden hun onderneming te verkopen. Op het laatste ogenblik sloeg de twijfel toe: zou de koper de cultuur van de onderneming die al door hun grootvader was gestart weten te behouden? De koper deed nog een poging de deal toch te laten slagen door de koopprijs te verhogen. De twijfel bij de broers was te groot, ze besloten niet te verkopen. De koper is erin geslaagd de twijfel weg te nemen, de overname is inmiddels een feit!

In een ander overnametraject dat ik recent mocht begeleiden, trof ik een verkoper ten einde raad. Hij was de zestig inmiddels gepasseerd en had samen met zijn vrouw jarenlang keihard gewerkt. De onderneming stond er tot een aantal jaren geleden financieel rooskleurig voor. Maar beetje bij beetje kwamen er nieuwe en andere technieken op de markt. De omzet bleef steeds meer achter. Jarenlang had het echtpaar ziel en zaligheid in de onderneming gestoken, maar ze dreigden met een schamel pensioen achter te blijven. De koper was een ondernemer met een breed activiteitenpallet, waar de activiteiten van de verkoper goed bij aansloten. Bij de notaris stond verkoper met tranen in zijn ogen, maar met zijn rug recht!

Kortom: als advocaat moet je je aan iedere keuken aanpassen. Uiteraard moet je het voor je client zo goed mogelijk dichttimmeren, maar je dient daarbij wel onderscheid te maken tussen de relevante en minder relevante zaken. Dus in welke keuken je ook komt: houd rekening met de receptuur van de kok!

Ik wens iedereen een mooie zomer!